Dimecres 2 de novembre de 2011
CINQUENA SESSIÓ DEL PROGRAMA DE SUPORT ESCOLAR A PRIMÀRIA:
Primera sessió d’Educació Emocional
Avui començo a posar en marxa la programació d’educació emocional. Intentaré sintetitzar tot allò que tinc ganes d’explicar-vos:
Com et sents?
Molt nerviosa!!!! No sé perquè he estat tot el dia pensant en aquesta tarda. Tinc un mal de panxa estrany, que sé que s’acabarà quan hagi fet la primera sessió d’avui. Al meu cap hi ha estructurada la sessió, amb totes les activitats però una certa inseguretat i un pensament de no sortir-me’n ronda per la meva ment.
Quines són les indicacions de la psicopedagoga?
La psicopedagoga em diu que la primera part de la classe farem les rutines (data, conversa, deures). Així doncs, tindré 30 minuts per desenvolupar la sessió. Primera mala notícia: el temps que havia planificat es veu reduït!
Quin és l’objectiu d’avui?
- Detectar el nivell de consciència emocional en els infants mitjançant la identificació d’expressions facials.
- Expressar emocions i sentiments a través de la nostra cara.
Quina és la planificació de les activitats? Avaluació de la psicopedagoga. Autoreflexió sobre la pròpia pràctica psicopedagògica
1. Power point d’avaluació inicial: on es veuen expressions facials i corporals. Consisteix en que els infants puguin identificar com es senten les persones que hi apareixen. Em recomana que primer passi tot el power point sense dir res, deixant que els infants mirin les imatges tranquil·lament. També em diu que hauria de contextualitzar l’activitat de manera més concreta, donant només tres conceptes: content, trist i enfadat. Em recomana que només utilitzi expressions facials al power point. Quin fallo d’activitat! He abusat molt de la gran quantitat d’emocions que podem trobar: vergonyós, trist, frustrat, feliç, de bon humor, etc. i els ha costat molt identificar-los! M’he adonat que acabaven identificant i esmentat sempre els tres conceptes que la psicopedagoga m’ha dit: content, trist i enfadat. Per tant, em cenyiré a aquestes emocions i veuré com evoluciona tot plegat.
2. Cercle de les emocions: Ens posem en rotllana i mostrem una emoció, amb la cara, al company. Aquest la d’endevinar i continuar el cercle d’emocions. La psicopedagoga em recomana que sigui molt més expressiva i faci una mica el “pallasso”. He observat que els infants es mostren molt aturats. Els costa moure’s i tota mena d’activitat física. Cal que jo mateixa sigui un bon model que ells puguin imitar i així estimulin el seu moviment.
3. Dibuixem com ens sentim avui: tenim unes rodones a mode de cares. Els infants han de dibuixar com es senten avui. Aquesta activitat no s’ha pogut fer per falta de temps.
4. ” Si estàs content, pica de mans!”: aquesta és una cançó senzilla que ens aporta informació de tres emocions: content, trist i enfadat. S’ajuda de gestos per identificar i expressar aquestes emocions. A la psicopedagoga li ha encantat la cançó i m’ha recomanat que la faci cada dia i en comprovi la seva progressió. M’ha destacat aquesta activitat com un punt fort en la sessió d’avui. La veritat és que m’he sentit molt agust fent aquesta cançó amb els infants. Tots es quedaven parats mirant-me. Alguns feien els gestos que jo feia. M’encanta la idea que la cançó sigui el fil conductor de la programació i m’encurioseix saber com evolucionarà.
Com t’has sentit després de la sessió?
Una mica decebuda. M’agoviava força el fet que els infants tinguin la parla tan limitada, això feia que moltes activitats no es poguessin tirar endavant tal i com les tenia plantejades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada