TU Y YO APRENDEMOS A RELACIONARNOS
PROGRAMA PARA LA ENSEÑANZA DE LAS HABILIDADES SOCIALES EN EL HOGAR
MANUAL PARA PROFESORES
Dolores Izuzquiza Gasset
Raquel Ruiz Incera
Aquest manual és fruit de la col·laboració d’un grup de professionals de l’educació han intentat oferir diferents estratègies per a treballar les habilitats socials. Les consideren com a part fonamental en el desenvolupament integral de l’individu, que cal que estiguin enfocades des tots els àmbits on l’infant es desenvolupa: familiar, educatiu, social.
Els destinataris d’aquest manual són els infants entre cinc i deu anys que presenten discapacitat intel·lectual. La base de tot allò que proposa aquest llibre s’origina com a resultat d’una investigació que es duu a terme durant dos anys, i en la qual s’extreuen les següents conclusions:
- Els infants amb discapacitat intel·lectual presenten un nivell general de socialització dins dels paràmetres de la normalitat.
- La capacitat de comprensió verbal juga un paper important en les seves limitacions socialitzadores.
A l’hora de dissenyar aquest programa s’han tingut en compte els resultats de l’esmentat estudi. Aquest programa pretén augmentar les variables facilitadores de la socialització i disminuir les inhibidores, mitjançant una ensenyança sistemàtica i coordinada. A més a més, aquest programa s’ha aplicat i avaluat en una escola.
Aquest programa està format per vint-i-vuit sessions, pensades per a ser dutes a terme setmanalment. Cadascuna d’aquestes sessions està dedicada al treball d’una o dues habilitats socials. El programa està dividit en diferents fases:
- Primera fase: Consisteix en una breu presentació de l’habilitat a treballar i del material que es necessitarà durant el seu desenvolupament.
- Fase de modelatge: Té l’objectiu de cercar l’expectació i l’atenció a través d’una família de titelles es presenta l’habilitat que es vol treballar.
- Fase de dramatització o role-playing: Es tracta de viure en pròpia pell les habilitats presentades.
- Fase de joc lliure: S’ha d’aprofitar aquesta fase per a observar als infants com juguen, identificant les característiques del joc de cada nen, l’ús que cada nen fa de l’espai i del material, la presència de verbalitzacions, etc.
- Fase de transferència: es cerca que l’aprenentatge dut a terme en la sessió sigui paulatinament generalitzat.
Finalment, el material també ofereix un formulari, el qual ha d’estar omplert pels professors al final de cada sessió, per tal de fer un balanç de les diferents fases de la sessió i, a nivell general, del transcurs de tot el programa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada