Dilluns 17 d’octubre de 2011
Primera sessió amb els nois de la ESO:
Com cada dilluns, avui tocava treball de despatx amb la psicopedagoga. La meva sorpresa ha estat que a part d’ella també estaven dos joves que ja coneixia de l’any passat. En G i en J són dos nois amb síndrome de Down que van al mateix institut. En G fa primer de batxiller i en J fa quart d’ESO. La psicopedagoga diu que avui ens hem de reunir per un assumpte seriós.
Així és, ens tanquem en una de les sales de reunions i, amb un to molt solemne, la psicopedagoga comença a explicar que el proper divendres 28 i dissabte 29 d’octubre es realitzaria a Menorca la XIª trobada de famílies de les Associacions Down d’Espanya. Però el que més alegria va provocar en els nois va ser el fet de saber que ells, juntament amb un altre noi més gran, serien els encarregats de dur a terme una ponència. Així és, avui s’ha de decidir què explicarem en aquesta xerrada. Els nois tenen moltes idees, massa i tot, no paren d’anar d’un lloc a l’altre volen explicar experiències i vivències, totes elles molt divertides. La psicopedagoga demana una mica d’ordre en totes aquestes explicacions, diu que per això hem de fer un guió. Abans però els comenta que el títol de la xerrada ja ve donat i els ho llegeix:
“Experiències en la posada en pràctica del model d’educació inclusiva en l’educació obligatòria”
Quan els nois van sentir el títol es van quedar sorpresos, però a la fi van tornar al seu discurs: explicar batalletes del cole, activitats lúdiques, anècdotes, etc. No hi havia qui els fes callar. Mostraven tantes ganes de donar a saber tot el que havien viscut. Quanta energia!
A la fi vam acordar que tots dos buscarien anècdotes i experiències sobre aquests punts:
· Experiència trajectòria a l’escola i a l’institut.
· Què va passar/Què vam sentir quan vam canviar d’escola?
· Què va passar/Què vam sentir quan vam repetir de curs?
· Quins canvis hem notat al llarg de la nostra escolarització?
· Quines coses importants destacaríem de la nostra escolarització?
· Quines coses us han agradat de la vostra estada a l’escola i quines no.
· I el futur: què ens agradaria fer després de l’ESO?
Tots aquests punts havien d’estar argumentats amb el motiu pel qual van succeir i documentats amb fotografies que mostrin el moment, sempre que sigui possible. Aquests punts els hem de desenvolupar a casa i amb l’ajut dels pares. Les famílies estan informades d’aquesta activitat i han acceptat, amb moltes ganes, de participar-hi. És una alegria i una satisfacció veure com les famílies en general es prenen amb moltes ganes totes les propostes que es donen per part de l’Associació. Sempre he sentit a dir que totes aquestes activitats són oportunitats que ajuden a créixer i a desenvolupar-se els seus fills. Quina actitud més positiva, és una passada!
Ara bé l’anècdota més divertida. Us la transcric com un diàleg:
Psicopedagoga: Nois, anem a Menorca, allí es parla català però... recordeu que és una trobada per famílies de totes parts d’Espanya? Com ens haurem de dirigir al públic?
G: Ostras J., em sembla que l’hem cagat. Tendremos que hablar en castellano!
J: Bueno a mi me agrada mucho esta idea!
Amb moments així no fa falta la risoteràpia perquè nosaltres mateixos ja creem moments lúdics, per riure i estar ben agust els uns amb els altres.
Finalment comentar que el to amb que la psicopedagoga va dur a terme aquesta reunió va ser seriós, parlant de tu a tu als nois i sempre des d’una vessant col·laborativa. Entre tots vam acordar els punts anteriorment esmentats, entre tots vam decidir que ho faríem en suport Power Point, entre tots explicarem el procés de l’escolaritat durant la xerrada i entre tots, ajudant-nos nois, família i associació, assajarem aquesta xerrada perquè surti d’allò més bé!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada